Farma konja i Gašparov mlin

Farma konja i Gašparov mlin

Polazak ispred škole u 08:00. Vožnja prema Martinovom selu te posjet 'Gašparovom mlinu'. On je jedan je od posljednjih mlinova u Primorsko-goranskoj županiji, a sagrađen je daleke 1650. godine. Današnji izgled dobio je 1929., a nakon rekonstrukcije ponovno je pokrenut 16. lipnja 1992. godine.

Nekada je tu bilo 27 mlinova, a danas je u funkciji samo Gašparov mlin, star 360 godina.  Ispod teškog kamenog kola mlinar  pšenicu i kukuruz strpljivo pretvara u brašno.

Legenda o selu

U knjigama uspomena “Teka za pohvalit, ali i za ošpotat” nećete pronaći niti jedno “špotanje”. Pohvale su ispisane na raznim jezicima - bilo je tu posjetitelja iz Argentine, Libije, Njemačke, Engleske, Amerike, a Bruno govori da je njegovo brašno putovalo čak i na Novi Zeland. Martinovo je Selo, prema legendi, podigao Martin Juretić koji se ovamo prije više od 350 godina doselio iz Dalmacije. Martin je radio na pilani u Lukežima te je nakon toga sagradio mlin uz Rječinu. Potom je, zajedno sa svojih devet sinova, podigao i cijelo naselje koje je nazvano po njemu.

Nakon razgleda mlina, kovačije i zavičajnog muzeja koji sadrži eksponate vezane za svakodnevni život i rad stanovništva Grobnišćine put nastavljamo prema aerodromu Grobnik.  Aerodrom se jedno vrijeme zvao “Sušak” te je bio međunarodni aerodrom tadašnjeg grada Sušaka o čemu još uvijek svjedoče oznake na sredini polja, djelomično zarasle u travu. U drugoj polovici 20. stoljeća aerodrom preuzima vojska te na Grobničkom polju gradi asfaltnu uzletno-sletnu stazu. Prvi su područje počeli koristiti zrakoplovni jedriličari koji su sa svojim aktivnostima započeli na polju Lič. Paralelno se razvija letenje motornim zrakoplovima te se izvode i prvi padobranski skokovi.

Ovaj je aerodrom jedno od svega nekoliko mjesta u Hrvatskoj gdje je moguće susresti sve grane zrakoplovstva.

Po završetku razgleda, krećemo prema farmi za terapijsko jahanje konja 'Pegaz'. Slijedi odmor i razne aktivnosti (jahanje konja 10 kn po djetetu, hranjenje životinja, trampolin, dj. igralište...)

Predviđeni povratak prema školi oko 16h.

Aranžman uključuje:
Prijevoz autobusom na relaciji Rijeka-Dražice/Grobnk-Rijeka, pratitelja putovanja, razgled Gašparovog mlina, ulaz u muzeje i zbirke,razgled kovačije, razgled aerodroma Grobnik te hangara s avionima, posjet farmi Pegaz i korištenje svih sadržaja na farmi (mogućnost jahanja konja 10 kn/djetetu)