ISTRA-LABIN-PULA-POREČ-ROVINJ

ISTRA
Labin, Pula, Poreč, Rovinj


Polazak iz Rijeke u 08:00h te vožnja starom cestom prema Labinu.

Po dolasku u Labin slijedi razgled Narodnog muzeja u pratnji stručnog kustosa.

Najveću zanimljivost labinskog muzeja predstavlja vjerni prikaz rudarskih hodnika u dužini od 150 metara smještenih u podrumu zgrade koji obuhvaća sva karakteristična obilježja rudnika, uključujući izvorne zvukove snimljene u originalnom rudniku. Pri izradi ovog rudnika vodilo se računa o dimenzijama pravog rudnika pa je ova rekonstrukcija u prvom dijelu lako prohodna, no od polovice strop se spušta i postaje sve niži, a prolaz uži pa je zaštitna kaciga itekako dobrodošla. Takve dimenzije vjerno dočaravaju svu težinu i strahotu rudarskog posla.

Poslije Labina nastavljamo naš put prema Puli.

Po dolasku u Pulu predviđen je razgled grada uz stručnog vodiča: Amfiteatra, dvojnih i Herkulovih vrata, slavoluka Sergejevaca, Augustovog hrama, foruma...

Nakon dvosatnog razgleda krećemo prema Aquariumu Pula gdje će djeca sudjelovati u interaktivnoj prezentaciji pomorskog bilja.


Akvarij je smješten u 130 godina staroj utvrdi Verudela, dijelom nekada moćnog obrambenog sklopa austrougarske Tvrđave Pula. Utvrda danas nastanjuje 100 vrsta riba sjevernog i južnog Jadrana te 50 vrsta riba iz tropskih morskih i slatkih voda, kao i ribe hrvatskih rijeka i jezera.

Poslije razgleda Aquariuma autobusom odlazimo do Poreča gdje ćemo uz stučno vodstvo posjetiti  najvrjedniji kulturni spomenik Grada Poreča, Eufrazijevu baziliku. Bazilika je sagrađena na temeljima ranije trobrodne bazilike polovicom 6. stoljeća za vrijeme stolovanja biskupa Eufrazija, prema kojemu je i dobila ime.

Poslije šetnje Porečom i  uživanja u bogatstvu njegove povijesne baštine koja je duboko ukorijenjena na ovom području već tisućama godina. Vrijednoj gradskoj jezgri, smještenoj na malom poluotoku uronjenom u more čiji su temelji postavljeni u vrijeme vladavine Rimskog Carstva, nastavljamo svoj put prema Rovinju.

Po dolasku u Rovinj, obići ćemo najzanačajnije znamenitosti toga grada: gradska palača,gradska ura, gradski bedemi i vrata, Balbijev luk, Centar za povijesna istraživanja, kazalište Antonio Gandusio, franjevački samostan,Crkva sv. Eufemije,romanička crkva Presvetog Trojstva…


Slijedi slobodno vrijeme za osobne programe te po dogovoru povratak prama Rijeci u poslijepodnevnim satima.

 Jeste li znali?

  • Na morskom dnu kod Bala pronađeno nalazište kostiju dinosaurusa. To je prvo i jedino otkriveno nalazište ostataka kostiju dinosaurusa na cijelom području Sredozemlja. Pronađene kosti govore o postojanju barem desetak vrsta dinosaurusa. Dio nalazišta izložen je u gradskoj vijećnici u Balama.
  • U samom srcu Istre, nalazi se krški fenomen Pazinska jama, u kojoj rijeka Pazinčica završava svoj nadzemni tok, nastavljajući podzemljem prema jugu. Svjetski je poznata od davnina, a Julesu Verneu je poslužila kao inspiracija za neka svoja slavna djela.
  • Kažun, ta mala okrugla kamena građevina na čiju ćete umanjenu repliku danas naići u gotovo svakoj istarskoj suvenirnici, gradio u poljima i koristio se kao zaklon, odnosno kao mjesto gdje je odlagan alat. Osim toga kažun koristio se za nadgledavanje polja i vinograda u vremenu prije žetve, odnosno berbe jer se urod morao zaštititi od nasrtaja kradljivaca koji su tada bili učestali.

    Aranžman uključuje:
    Prijevoz s dva autobusa na relaciji Rijeka-Labin-Pula-Poreč-Rovinj-Rijeka, pratitelja putovanja, ulaznicu i razgled Narodnog muzeja u Labinu, ulaznicu za aquarium Pula te sudjelovanje u interaktivnoj prezentaciji, stručnog vodiča u Puli, ulaznicu u Eufrazijevu baziliku, 4 učitelja, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja/nezgode , osiguranje jamčevine te organizaciju putovanja.

 

Foto: Dejan Hren, Ivo Biočina  Izvor:HTZ