GORSKI KOTAR - LOKVE - ČABAR

IZLET U GORSKI KOTAR
LOKVE I ČABAR


Polazak iz Opatije u 09:00h te vožnja prema Čabru.

Gorski kotar, po bogatstvu netaknutih prirodnih ljepota i neiscrpnim planinarskim mogućnostima, jedno je od najatraktivnijih kontinentalnih područja Europe. Tu se još uvijek može vidjeti vuka, divlju svinju i jelena u njihovom prirodnom staništu, kao i medvjeda, divokozu i risa, divljač kojoj prijeti istrebljenje u drugim krajevima svijeta. Stoljetne zimzelene i bjelogorične šume su pogodno stanište mnogobrojne flore i faune, a mir i tišinu narušava samo pjev brojnih ptičjih vrsta.

Po dolasku u Čabar slijedi razgled dvorca Petra Zrinskog čija (kurija) kaštel dominira središtem grada Čabra sagrađenog 1651. Godine. U dvorcu se nalazi zavičajna zbirka koju ćemo razgledati u pratnji stručnog vodiča.

Kratki predah te nastavak puta edukativnom 'Staza predatora' u Tršću.

Jeste li znali da u Gorskom kotaru žive 3 vrste predatora: sivi vuk, euroazijski ris i smeđi medvjed? Staza predatora je duga ukupno 1,7 km sa maketama tih životinja, najčešće u skladu sa stvarnim dimenzijama. Uz predatore upoznat ćete se (uz stručno vodstvo) i sa ostalim životinjama toga kraja: divlju svinju, tetrijeba, lisicu, jelena i srnjaka. Tijekom cijele dužine staze postavljene su i makete sa eko porukama.

Nakon krećeg odmora nastavljamo put prema Lokvama.

Mjesto Lokve nalaze se u središnjem djelu Gorskog kotara, na visini od 723 metara nad morem.
Jedna od glavnih zanimljivosti Lokava je Lokvarsko jezero poznato još i pod nazivom Omladinsko jezero. Upravo izgradnjom tog akumulacijskog jezera 1954. godine, Lokve su postale jednim od najatraktivnijih turističkih odredišta Gorskog kotara. Zahvaljujući svojoj veličini i dubini jezero pruža mogućnosti za razne rekreativne i sportske sadržaje na vodi kao što su ribolov, vožnja čamcem, kupanje, orijentaciono ronjenje.

Poslije panoramskog razgleda nastavljamo put prema parku prirode Golubinjak  gdje slijedi slobodno vrijeme za igru u prirodi i po dogovoru povratak prama Opatiji u poslijepodnevnim satima.

Aranžman uključuje:
Prijevoz autobusom na relaciji Opatija-Čabar-Lokve-Opatija, razgled dvorca u Čabru uz stručno vodstvo, vodiča po stazi predatora te organizaciju putovanja.

    

Foto: Bojan Haron Markičević,  Izvor:HTZ