OTOK KRK


OTOK KRK

Polazak iz Rijeke u 07:30h te vožnja prema otoku Krku.

Krk je zbog svojih osobitosti još u antici dobio naziv zlatni otok.
Otok Krk je sudbinski povezan s brojkom sedam: u sedmom su ga stoljeću naselili Hrvati, sedam se puta uspješno obranio od gusara, sedmi je po redu Frankopan bio posljednji krčki knez, danas otok ima sedam glavnih središta
Frankopani su na vrhuncu svoje moći posjedovali teritorij jednak polovici današnje Hrvatske

Razgled otoka Krka započinje s mjestom Rudine gdje se nalazi poznata špilja Biseruljka.

Špilja Biserujka, poznata je i kao Vitezićeva špilja. Najniža točka špilje izmjerena je na -13 metara, a dno špilje se nalazi svega na 30 metara iznad razine mora. Špilja se proteže relativno plitko ispod površine i njen nadsloj nigdje ne prelazi 6 do 8 metara. U špilji su nađeni ostaci kostiju špiljskog medvjeda (Ursus spelaeus).
Preporuča se ponijeti i topliju odjeću jer je u špilji 13°C.

Poslije razgleda špilje odlazimo u Zračnu luku Rijeka dočekati avione iz Hamburga i Munchena (11:30 i 11:40) te se upoznati sa procedurama check in-a, predaje prtljage... Uz pratnju službenog djelatnika zračne luke pregledat ćemo i dio gdje se nalazi stari vojni avion, sada u službi hitne medicinske pomoći.
Poslije 'slijetanja' put nastavljamo prema Puntu odakle ćemo se brodićem zaputiti na Košljun te posjetiti franjevački samostan u pratnji samih franjevaca.
Kao što je napisao franjevački otac Mavro Velnic "Posjetiti otok Krk a ne viditi otočić Košljun je poput odlaska u Rim i ne vidjeti papu". Na otočiću Košljunu posljednje je počivalište Katarine Frankopan, jedne od najpoznatijih pripadnica te kneževske obitelji.
Pogledat ćemo njihovu vrijednu etnografsku zbirku , kopiju bašćanske ploče, amfore i sl...

Slijedi kratni odmor te odlazak do grada Krka gdje nas u centru grada čeka razgled akvarija sa tropskim ribicama, akvarija sa morskim psima te edukativni video o morskim kitovima. Djeca će se podijeliti u dvije grupe te će naizmjenično gledati film i proučavati akvarije (opcionalno: cijena po djetetu 5 kn).
Poslije šetnje starom gradskom jezgrom put nastavljamo prema Rijeci te očekujem povratak na Jelečićev trg oko 17h.


Aranžman uključuje:
Prijevoz autobusima (57 mjesta + 20 mjesta) na relaciji Rijeka-Krk-Rijeka, pratitelja putovanja, razglede prema programu, ulaznicu za špilju Bireruljka, vožnja brodićem na Košljun, razgled franjevačkog samostana, razgled zračne luke, osiguranje od nezgode, osiguranje jamčevine te organizaciju putovanja.