PLITVICE - RASTOKE

PLITVICE - RASTOKE

Polazak iz Rijeke u 08:00 te vožnja prema NP Plitvička jezera

Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj – Plitvička jezera, je jedina prirodna, u društvu kulturnih vrijednosti, u Hrvatskoj uvrštena u popis svjetske baštine (UNESCO) i to još 1979. godine, među prvima u svijetu. Plitvička jezera svjetski su biser neprocjenjive vrijednosti. Njegova specifična ljepota utočište je ljubiteljima prirode i inspiracija umjetnicima, a jedinstvenost i bogatstvo prirode okupacija znanstvenicima. Plitvička jezera imaju 16 predivnih jezera povezanih slapovima različitih veličina i oblika.

Nakon otprilike jednosatne vožnje zaustavit ćemo se u selu Rastoke u Slunju, nadomak Plitvičkim jezerima. U Rastokama imat ćete vremena za kratko razgledavanje, fotografiranje i piće uz šum slapova. Rastoke su zapravo lijepi uvod u nacionalni park.

Rastoke su nastale igrom prirode na utoku rijeke Slunjčice u rijeku Koranu. Priroda se poigrala modrozelenim vodama rijeke Slunjčice i rastočila ih u mnoštvo prštavih slapova i slapića od kojih su najljepši Buk, Hrvoje i Vilina kosa. Po svom nastanku Rastoke su zapravo prvi uvod u Plitvička jezera. Za razliku od tih jezera Rastoke su posebne po tome što se u to bogatstvo zelenila po otočićima i hridima pred tristo godina ispreplelo ljudsko naselje s mlinicama žličarama. Ono što je priroda tisucama godina stvarala a čovjek kasnije, prilagođavajući se prirodnim uvjetima, izgradio, s okolnim vapnenačkim stjenama, starim gradinama i gradićem Slunjem skladno se uklapa u jedinstvenu cjelinu. Zbog te skladnosti povijesne, etnografske i graditeljske kulturne baštine Rastoke su 1969. godine upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

Nastavljamo put prema Plitvičkim jezerima gdje slijedi vožnja vlakićem i brodom te obilazak jezera i slapova.

Slobodno vrijeme za vlastite programe, šetnju, igru…te prema dogovoru povratak prema Rijeci u poslijepodnevnim satima.

Aranžman uključuje:
 
Prijevoz na relaciji Rijeka-Rastoke-NP Plitvička jezera-Rijeka, ulaznicu za NP, 6 učitelja, stručnog pratitelja putovanja, osiguranje od nezgode, osiguranje od otkaza putovanja, osiguranje jamčevine te organizaciju putovanja