GORSKI KOTAR - DELNICE I FUŽINE

Izlet u Gorski kotar - Delnice i Fužine

Polazak iz Rijeke u 09:00h te vožnja prema Fužinama.

Gorski kotar, po bogatstvu netaknutih prirodnih ljepota i neiscrpnim planinarskim mogućnostima, jedno je od najatraktivnijih kontinentalnih područja Europe. Tu se još uvijek može vidjeti vuka, divlju svinju i jelena u njihovom prirodnom staništu, kao i medvjeda, divokozu i risa, divljač kojoj prijeti istrebljenje u drugim krajevima svijeta. Stoljetne zimzelene i bjelogorične šume su pogodno stanište mnogobrojne flore i faune, a mir i tišinu narušava samo pjev brojnih ptičjih vrsta.

Prije ulaska u same Fužine smjestio se prvi tematski vrt Gorskog kotara (Planinski vrt Osjetila Karoline) koji omogućuje ruralno upoznavanje regije Gorskog kotara sa tradicijom vrta, kulturne baštine i običaja tog kraja. Vrt je tematski podijeljen, edukativnog karaktera za školu u prirodi i radionica. Uređen za igru, zabavu i odmorište.... Okružen planinskim potocima i pitkim izvorom vode.
Tematika vrta prikazana je kroz edukativne table: usporedba divljeg i uzgojenog staništa maline, kupine, borovnice, šumske jagode, život uz planinski potok i jezero. Upoznajte alpsko goransko cvijeće, ljekovito bilje, stare tradicijske autohtone hrvatske sorte povrća, voća, začinskog bilje goranskog vrta.

Posjetom prvog Goranskog tematskog Planinskog vrta Karoline upoznati ćete povijest ceste Karoline, običaje vrta, stare alate, razvoja vrtova  kroz povijest, isprobati likere, džemove, sokove, voće. Kroz igru osjetila, degustaciju i edukativo izlaganje djeca će se upoznati sa svim čarima Gorskog kotara (program traje cca 1h)

Prije nego li napustimo Fužine, svratit ćemo do ranča Vrelo i razgledati farmu životinja (konji, koze, krave, vijetnamska svinja, magarac...). Ukoliko netko bude želio, može se okušati i u jahanju (10 krugova - 30 kn)

Svoj put nastavljamo prema Delnicama.

Po dolasku u Delnice slijedi razgled starog mlina.
Skriven je od slučajnih prolaznika i znatiželjnih pogleda, mlin obitelji Mihelčić, poznat kao 'Popovićev mlin' prebiva u glavnoj i najstarijoj ulici u Delnicama već 86 godina. Naši ljubazni domaćini upoznat će nas sa procesom izrade kruha (od zrna do pogače) te će djeca poslije izlaganja (cca 1h) sudjelovati u edukativnoj radionici 'mali stolar' (koja traje približno 1,5h)
Radionica se sastoji od predstavljanja rada u šumi, vrsti drva, starom načinu obrade drva te se poslije toga djeca sele u radionicu gdje će svatko dobiti svoj pribor za rad i personaliziranu pločicu (sa imenom) koju će brusiti, bojati...i na kraju ponijeti kao uspomenu i suvenir sa putovanja.

Prije povratka u Rijeku zaustavit ćemo se u centru Delnica kod farme jelena te se upoznati sa tom iznimnom životinjskom vrstom. Ukoliko budemo imali sreće, možda nam koji jelenko pojede jabuku iz ruke

Slijedi kratko vrijeme za igru i zabavu te je u 16h predviđen povratak prema Rijeci. Očekivano vrijeme dolaska u Rijeku je oko 17h

Aranžman uključuje:
Prijevoz autobusom na relaciji Rijeka-Fužina-Delnice-Rijeka, razgled ranča Vrelo u Fužinama, edukativnu radionicu u Planinskom vrtu Osjetila Karoline, razgled Popovićevog mlina sa radionicom 'mali stolar', posjet farmi jelena u Delnicama, pratitelja putovanja, osiguranje od nezgode/jamčevine,te organizaciju putovanja.