Papuk

Papuk

1. dan RIJEKA – OROSLAVJE – PAPUK

Polazak iz Rijeke u 08:00 te vožnja u smjeru Oroslavja.

Jeste li znali ?

 - Park prirode Papuk zbog vrijednog geološkog nasljeđa 2007. godine postao je dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova, a samim time i prvi geopark u Hrvatskoj.

 - U Parku prirode Papuk još su posebno zaštićeni Stari hrastovi i staništa tise kao posebni spomenici prirode. Starost hrastova procjenjuje se da je između 400 i 500 godina, a tise, koje su se nekada rasprostranjivale po cijelom Papuku, danas rastu samo na 0,72 ha površine.

 - Park prirode Papuk poznat je i kao bogato nalazište arheoloških lokaliteta i spomenika kulturno – povijesne baštine koji ukazuju na kontinuitet naseljavanja ovih prostora još od mlađeg kamenog doba.

Po dolasku u Oroslavje odlazimo u Park znanosti gdje ćemo imati organizirano vođenje, razgled te predstavljanje eksponata u Parku.
Uz razgled Parka znanosti, obići ćemo i sam centar Oroslavja uz glavni gradski trg. Vrijeme za odmor te igru na perivojima s dječjim igralištima ili rekreacijskoj zoni oko jezera.

Odlazak prema Papuku u planinarski dom na Jankovcu gdje imamo organizirani smještaj.  

Večera. Noćenje.

2. dan PAPUK – DARUVAR – PAPUK

Ujutro nakon doručka odlazak na Grofovu poučnu stazu u Geopark Papuk izgrađenu u najljepšem dijelu Park-šume Jankovac uz planinarski dom, jankovačka jezera i slap Skakavac. Uz vodstvo vodiča proći stazom na kojoj su postavljene poučne table sa sadržajima koji objašnjavaju pojedine prirodne ili kulturno-povijesne zanimljivosti.  

Povratak na ručak u planinarski dom te nakon ručka zaputiti ćemo se  prema Daruvaru gdje odlazimo u posjetu Pučkoj knjižnici i čitaonici gdje ćemo imati organizirani razgled knjižnice, razgled najmanje, najdeblje, najstarije i najduže knjige te interaktivnu priču u kojoj će sudjelovati i sama djeca.

Nakon posjete knjižnici odlazimo prema Daruvarskim toplicama na kupanje u bazenu.

Nakon odlične zabave na bazenu odlazimo prema planinarskom domu.
Večera. Noćenje.

3. dan PAPUK – POŽEGA – RIJEKA

Doručak u domu te slobodno vrijeme za igru i šetnju u okolici doma.

Slijedi ručak, odjava te nastavak puta.

Odlazak prema Požegi gdje nas dočekuje stručni kolakni vodič koji će nas povesti u obilazak grada te u sklopu razgleda vidjeti ćemo i rodne kuće M.Peijća te D.Cesarića.

Odlazimo i u posjet Gradskom muzeju Požega gdje ćemo razgledati neke od postava muzeja koje su podijeljene u četiri odjela: arheološkog, povijesnog, povijesno – umjetničkog i etnološkog.

Polazak prema Rijeci te dolazak u večernjim satima.


Cijena aranžmana uključuje:
Prijevoz autobusom na relaciji Rijeka – Oroslavje – Papuk – Daruvar – Požega –Rijeka, smještaj u planinarskom domu na Jankovcu na bazi 2 punapansiona, smještaj za učitelja, smještaj za vozača i pratitelja, pratitelja putovanja,ulaznicu za Park znanosti, stručnog vodiča u Požegi, ulaznicu za PP Papuk (Geopark Papuk) s edukativnim programom (razgled poučne staze uz pratnju licenciranog vodiča), ulaznicu za Daruvarske toplice – bazen, posjet Gradskoj knjižnici u Daruvaru, ulaznicu za Gradski muzej Požega, osiguranje od otkaza putovanja osiguranje od posljedica nesretnog slučaja/nezgode.